Celiakie a bezlepková dieta

Celiakie je onemocnění dětí i dospělých. Nesnášenlivost vůči lepku znamená celoživotní diagnózu a jediná relevantní terapie spočívá v dodržování striktní bezlepkové diety.

bezlepková dieta

Lepek je bílkovinný komplex, který se nachází v povrchové části obilninového zrna. Pokud není lepek z potravy úplně vyloučený, dochází u celiaka k vyčerpání imunitního systému. Největším rizikem neléčené celiakie je komplikace maligního lymfomu.

Za klasické příznaky je považován chronický průjem a bolesti břicha.

Je logické, že v jídelníčku by se neměly objevit potraviny s obsahem lepku. Ten se ale nenachází jen v potravinách, kde by jste ho čekali (pečivo, těstoviny), ale může se objevit i v uzeninách či jogurtech.

Proto je důležité nejprve zjistit, zda potravina opravdu lepek neobsahuje. Dnes již tuto informaci na svých produktech výrobci často uvádí.

Bohužel tyto potraviny jsou finančně náročnější než klasické a v České republice je pacienti musí platit plně sami bez podpory zdravotní pojišťovny či státu.

Bez správně sestaveného jídelníčku to prostě nejde!

V současnosti existuje řada malých i středních firem, které zabezpečují široké spektrum bezlepkových produktů. Problémem zůstávají jídelny společného stravování (restaurace, školní jídelny apod.), které nezajišťují bezlepkovou dietu, a to dokonce ani za vyšší finanční úhradu.

Jak už jsme uvedli, základem diety je vyřadit z jídelníčku lepek. Často se ale stává, že pak je takový jídelníček příliš jednotvárný a může dojít k nutriční podvýživě.

Jídelníček by měl být vždy vyvážený tak, abychom se cítili dobře - bez únavy či trávicích problémů.


Ukážeme Vám, že i bezlepkový jídelníček (nebo zároveň i jídelníček na snížení Vaší váhy) může být jednoduchý, zdravý, ale zároveň obsahovat zajímavá a chutná jídla: Můj stravovací plán