Bylinky v kuchyni

Dochucování bylinkami je velmi vhodné, hlavně pro ty, kteří musí omezit solení nebo nemohou příliš mnoho koření. Mnohé kuchyně (například italská) si bez bylinek ani neumíme představit.

Pěstování bylinek a jejich další skladování je zcela jednoduché. Není třeba mít malou zahrádkou s kouskem trávníku, stačí i pár obyčejných truhlíků na okně či balkoně nebo květináč v kucyhni.

A tak si sami můžete vypěstovat své oblíbené koření.

Pro domácí prostředí se nejlépe hodí bazalka, dobromysl, levandule, máta, meduňka, petržel, rozmarýn, tymián, řeřicha či šalvěj. bazalka

Pokud chceme bylinky uchovat déle v čerstvém stavu, ideální je vložit je do plastové krabičky, aby nemohly osychat a uchovávat je ve spodní části lednice. Při tomto způsubu Vám bylinky vydrží čerstvé i týden.

Jestliže používáte k dochucování pokrmu čerstvě utržené bylinky, měli byste je do pokrmu přidávat až na konci vaření, čím kratší dobu se budou vařit, tím více vitamínů si uchovají.

Bylinky je možné skladovat také zmrazením, usušením a naložením (např. do oleje nebo octa).

Důležité a chutné

Petržel

Jednou z nejpoužívanějších bylin v kuchyni je bezesporu petržel. Uvolňuje střevní plyny, je používána k léčbě zánětů močového ústrojí a nedostatečného vylučování moči, při poruchách trávení, střevních křečích, průduškovém kašli ve stáří a u poruch menstruace.

Pažitka

Pažitku známe jako aromatickou bylinu, kterou hodně využíváme v kuchyni. Je však také plná vitamínů, hlavně C a obsahuje éterické oleje upravující krevní tlak.

Libeček bylinky

V gastronomii velmi používanou a oblíbenou rostlinou. Příznivě ovlivňuje naše zažívání, zlepšuje trávení a stimuluje produkci trávicích šťáv. Je vhodný zejména pro lidi trpící nechutenstvím, nedostatečnou činností žaludku a žlučníku. Je také účinným pomocníkem při plynatosti a pocitu plnosti po jídle.

Majoránka

Je oblíbená v české i francouzské kuchyni. Urychluje a podporuje trávení, zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv, odstraňuje křeče a zklidňuje.

Bazalka

Bylinka oblíbená hlavně v Itálii. Má velmi příznivý vliv na naše trávení, stimuluje tvorbu žluči, funkci žaludku a našeho metabolismu vůbec, pomáhá při plynatosti a žaludečních a střevních potížích.

Oregano

Neboli dobromysl má pozitivní vliv na nervový systém a zmírňuje plicní choroby, podporuje chuť k jídlu a může se využít i při zánětech dásní nebo při průjmu.

Další zajímavé informace o bylinkách najdete také v článku Bylinky a jejich léčebné účinky I. část a Bylinky a jejich léčebné účinky II. část

Bylinky mohou součástí každého jídelníčku (samozřejmě, pokud Vám je nevyloučí lékař). Díky nim jsou jídla zajímavá, chutná a zdravá.

Pokud nevíte, jaké recepty s bylinkami vybrat, abyste se díky nim zbavili se zažívacích problémů, únavy či kil navíc, požádejte naše poradce o jídelníček přímo na míru.

Více na: Můj zdravý jídelníček