Co je cholesterol

Cholesterol je látka tukové povahy, která je přirozenou součástí buněk lidského těla. V těle je přenášen pomocí částeček, kterým říkáme lipoproteiny. Jsou složeny z tuků a bílkovin.

Pojďme se tedy na cholesterol podívat podrobněji ...



Nízkocholesterolová dieta

Na základě poměru dvou základních součástí rozlišujeme cholesterol na LDL (špatný) a HDL (dobrý). Hodnota LDL cholesterolu by neměla překročit 3 mmol/l a hodnota dobrého HDL cholesterolu by se neměla pohybovat u mužů pod 1 mmol/l a u žen pod 1,2 mmol/l.

Hodnota celkového cholesterolu v krvi by se pak měla pohybovat do 5 mmol/l. Jeho hladina nad 8,5 mmol/l totiž znamená zvýšení rizika onemocnění srdce a cév až čtyřnásobné. vysoký cholesterol

Základem diety na snížení hladiny cholesterolu je pestrý a vyvážený jídelníček s výrazným omezením potravin s nevhodným složením.

Správně sestavený nízkocholesterolový jídelníček zajistí tělu optimální přísun všech základních živin - bílkovin, tuků (těch správných) viz článek Tuky pod lupou, sacharidů, dále vitamínů a minerálních látek - a s minimálním přísunem cholesterolu.

Pokud se snažíte o snížení hladiny cholesterolu nebo jen chcete ozdravit svůj životní styl, ve Vašem jídelníčku by měly dominovat ovoce a zelenina.

Váš jídelníček by měl obsahovat denně alespoň 300 g ovoce a zeleniny!

Důležité jsou potraviny bohaté na vlákninu. Vláknina nejen že pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, ale také podporuje trávení a má příznivý vliv na peristaltiku střev.

Hodně vlákniny obsahují: celozrnné pečivo, dlouhozrnná neloupaná rýže, celozrnné těstoviny nebo luštěniny.

Fytosteroly, které se ukrývají například v kukuřičném nebo sojovém oleji, dokáží blokovat vstřebávání cholesterolu a tím snižují riziko kardiovaskulárních nemocí. Používejte olivový nebo řepkový s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin.

Tučné ryby jako losos nebo treska obsahují omega-3 mastné kyseliny. Ty snižují hladinu krevních tuků triglyceridů a LDL cholesterolu a zvyšují hladinu HDL cholesterolu (toho "dobrého"). Pro snížení cholesterolu se doporučuje konzumovat porci ryby 2-3x týdně.

Podle výzkumu provedeného v Kalifornii látky obsažené v ořeších snižují hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů. Nejezte jich však více než hrst denně - jsou hodně kalorické.

Co je ještě potřeba?

1. snížit spotřebu tučného masa a uzenin

2. dávat přednost nízkotučným mléčným výrobkům

3. zařadit do jídelníčku tučné ryby - nejlépe 2x týdně (losos, makrela ...)

4. dbát na přiměřený tělesný pohyb (minimálně půl hodiny alespoň 3x týdně)

5. omezit spotřebu cukru, tedy konzumaci sladkostí, moučníků, bílého pečiva ...

6. vyhýbat se přípravě a konzumaci smažených pokrmů

7. naučit se zvládat stres a relaxovat

8. nezapomínat na dostatečný pitný režim


Potřebujete si upravit hladinu cholesterolu, ale nevíte, jak si svůj jídelníček správně sestavit, aby splňoval zdravotní kritéria, ale zároveň obsahoval chutná jídla?

Ukážeme Vám, že i jídelníček zaměřený na snížení cholesterolu (nebo zároveň i snížení Vaší váhy) může být jednoduchý, zdravý, ale zároveň obsahovat zajímavá a chutná jídla.

Více na: Můj stravovací plán