Co dopřát svým kloubům

Nejčastější příčinou bolesti kloubů je jejich nadměrné zatěžování. Jako příklady negativních vlivů můžeme uvést například nadváhu, nevhodné pracovní podmínky, vysokou fyzickou zátěž organismu, některá zánětlivá onemocnění způsobená bakteriální či virovou infekcí a genetickou dispozicí. kloub

Bolesti kloubů ovšem nejsou jen doménou starších lidí - potíže s pohybovým aparátem mívají aktivní sportovci v nejlepších letech.

Jak je to možné? Při zvýšené fyzické námaze se v buňkách vyvíjí více kyslíkových radikálů. Jejich nadbytek pak v kloubech způsobí oxidační poškození bílkovinných struktur, což někdy vede k zánětu tkání, jež obklopují kloub.

Pomohou doplňky stravy?

Nejčastěji se užívají doplňky s obsahem glukosaminu sulfátu. Jde o látku nezbytnou pro spojování sacharidů v kloubní tekutině a vazivu, díky níž se v kloubu zmírňuje zánět a bolest.

Chondroitin sulfát zase zaručuje pružnost a dlouhodobou funkčnost chrupavky. Jeho přírodním zdrojem je například žraločí nebo hovězí chrupavka.

Další látkou, která působí proti zánětu a zmírňuje bolest, je metylsulfonylmetan.

Na potlačení zánětu působí rovněž esterifikované mastné kyseliny, které podporují pohyblivost kloubů.

Na dalším místě jsou základní kameny bílkovin - aminokyseliny, které mají prokázaný pozitivní vliv na kvalitu kloubů, kostí i chrupavek.

Tím, že snižují bolestivost kloubů, doplňky stravy redukují i spotřebu léků proti bolesti, takže omezují rovněž jejich nežádoucí účinky.

Zlepšují hybnost kloubů a některé z nich se mohou podílet na obnově chrupavky, jako je to prokázáno u glukosaminu.

A co příroda?

Vitamíny od A až do K působí jako silné antioxidanty. Vitamín C navíc zlepšuje stav pojivových tkání v kloubech.

Ovoce bohaté na barevné pigmenty (borůvky, brusinky) obsahuje polynenasycené mastné kyseliny eikosanovou a dokosahexaenovou, jež působí protizánětlivě.

Rybí olej, brutnákový olej, mořské ryby a plody moře obsahují velké množství omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které mimo jiné mírní zánětlivou reakci v kloubech. klouby

Propolis jako včelí meziprodukt je velice cenným zdrojem aminokyselin, minerálů, vitamínů a bioflavonoidů, jež mají protizánětlivý účinek. Jeho možnost použití je ale omezená, nesmějí jej užívat například lidé alergičtí na pyly.

Další zajímavé informace najdete také v článku Bolí mě celý člověk nebo Chyťte zloděje kostí


Přemýšlíte, jak se stravovat tak, abyste svým kloubům dodávali všechny potřebné živiny? Nevíte, jak si sestavit jídelníček, který Vám pomůže zbavit se únavy či kil navíc, která zatěžují Vaše klouby? Naši poradci Vám pomohou sestavit si jídelníček přímo na míru. Více na: Můj zdravý jídelníček