Pět látek, které svědčí imunitě

1. Dobře známé vitamíny

imunita

Nejznámější vitamín, který podporuje obranyschopnost, je vitamín C neboli kyselina askorbová. Nejvíce vitamínu C obsahují šípky, rybíz a kiwi.

Dobrým zdrojem vitamínu C jsou i papriky, brokolice, citrusy, jahody, zelí a brambory.

Další z řady vitamínů, které mají vliv na imunitní systém, je vitamín A. Jeho úloha spočívá především v obraně proti nachlazení či bronchitidě.

K posílení imunity prospívá také vitamín B5 neboli kyselina pantotenová, která má navíc schopnost tlumit záněty.

K nejbohatším zdrojům vitamínu B5 patří pivovarské kvasnice a pekařské droždí, kuřecí, telecí a rybí maso, ořechy a semena.

2. Minerály a stopové prvky

K důležitým minerálním látkám, které se podílejí na posilování obranyschopnosti, patří například selen.

Spolu s vitamínem E působí detoxikačně a má protinánětlivé účinky.

Mezi přirozené zdroje selenu patří nejrůznější semena a ořechy, obiloviny, celozrnná mouka, mořské ryby i plody.

Dále potřebujeme zinek, který pomáhá proti nachlazení či viróze. Najdeme ho v semenech (sezamová, slunečnicová, mák), játrech, houbách, hovězím mase a cereáliích.

3. Probiotika

imunita

Příznivý vliv na stav imunity mají také probiotika - bakterie, které pozitivně ovlivňují stav střevní mikroflóry a udržují ve střevech potřebné pH.

Mezi probiotické kultury patří hlavně Lactobacilly, Bifidobacteria a další.

Nalezneme je především v probiotických mléčných výrobcích - jogurtech a nápojích. Musí jít o čerstvé a kvalitní jogurty.

Probiotika jsou k dostání také ve formě kapslí, tablet nebo dokonce sirupů.

4. Nenasycené mastné kysliny

O tom, že i některé nenasycené mastné kyseliny mají vliv na iminutní systém, se tak často nemluví. Je to ale pravda!

Nenasycené mastné kyseliny přispívají i k omezení vzniku dlouhodobých zánětů a tlumení alergických reakcí.

K doplnění doporučujeme konzumovat rybí tuk a maso tučných ryb, a to nejlépe 2x týdně.

5. Aminokyseliny

Aminokyseliny jsou látky, ze kterých jsou složeny bílkoviny. Na obranyschopnosti se podílejí hlavně arginin, methionin, tryptofan a ornitin.

Aminokyseliny můžeme malézt ve všech potravinách, které obsahují bílkoviny, především v mase, mléce, mléčných výrobcích, vejcích, dále v luštěninách, obilovinách a sóje.


Přemýšlíte, jak se stravovat a jak si zlepšit zdraví a dodat tělu všechny potřebné živiny?

Nevíte, jak si sestavit jídelníček, který Vám pomůže zbavit se únavy či kil navíc, která zatěžují Váš organismus? Naši poradci Vám pomohou sestavit si jídelníček přímo na míru.

Více na: Můj zdravý jídelníček