Kurz hubnutí #14 - Zdravé vaření

V čtrnácté části emailového kurzu hubnutí si povíme, jak zdravě připravit chutné jídlo, jaké ingredience jsou nejvhodnější a ukážeme si i vhodné alternativy pochutin.

Jako bonus najdete na konci lekce recept na zdravou a chutnou pomazánku, kterou můžeme využít jak v rámci snídaně, tak i oběda či večeře.



Příprava jídla

Vybírejte si přirozená jídla bez obsahu konzervantů, umělých barviv a příchutí, sladidel a okyselovadel. Jídla a potraviny konzumujte v co možná nejpřirozenějším stavu, aby zůstalo zachováno maximum z jejich původní nutriční hodnoty.

Proto to nepřehánějte s jejich kuchyňskou úpravou - převáření, přepékání atd. Při úpravě jídel se snažte nepoužívat smažení či fritování.

Při přípravě rýže a těstovin volte kratší dobu varu a nechte dojít.

Brambory vařte ve slupce nebo oloupané v páře (parní hrnec) a jezte je nerozvařené a nejlépe rané brambory, protože obsahují více živin. Nepřipravujte je pečené, hranolky, lupínky, bramborová kaše a knedlíky.

Při kuchyňské úpravě masa preferujte vaření nebo přípravu na teflonové či titanové pánvi, pouze s malým množstvím oleje. Preferujte pečení na kontaktním či lávovém grilu.

Koření místo soli

Jak jsme si řekli v minulém kurzu, sůl je pro tělo velmi důležitá. Musíme si ale hlídat její denní přísun.

Vhodnou alternativou, jak omezit sůl a přesto mít chutné jídlo, je používat koření, především bylinky.

Použít můžete například zázvor, česnek, melasa, tamarind, kelp, petržel, křen, kajenská paprika, pažitka, máta, kopr, skořice, fenykl, rozmarýn estragon, pepř, paprika, nové koření, bazalka, hořčičné semínko, vanilka, koriandr, a ostatní jednodruhová koření.

V menší míře můžete rajčatový protlak neslazený nebo pyré hořčice plnotučná a hořčice s příchutěmi, zeleninové omáčky s minimem přidaného cukru a soli a bez tuků, kvalitní octy, domácí majonéza, mořská sůl, sojová omáčka.

A nakonec slíbený recept ...

Ingredience: 1/4 větší mrkev, 1/4 malý celer, Lučina nebo margarín, tvaroh, sůl, pepř, citrónová šťáva, mandarinky na ozdobu (nemusí být)

Postup přípravy: Mrkev i celer nastrouháme na tenké nudličky. Celeru by mělo být dvakrát více než mrkve. Smícháme s margarínem a tvarohem. Ušleháme dohladka. Ochutíme solí a citronovou šťávou.

Už máte svůj dietní jídelníček zdarma?

Na začátku kurzu jste měli možnost nechat si vypracovat jídelníček na míru sestavený podle Vašich nutričních hodnot, a to zcela zdarma a nezávazně! Pokud jste této příležitosti nevyužili, máte nyní druhou šanci.

Sami tak poznáte, jak je hubnutí s jídelníčkem jednoduché a navíc si pochutnáte na skvělých a rychlých receptech.

Požádejte si o svůj jídelníček ještě dnes: Můj dietní plán

V příštím kurzu si povíme, jak je při dietě důležité správné vyprazdňování a že se zácpou určitě nezhubnete!