Kurz hubnutí #4 - Role bílkovin při redukci váhy

Ve čtvrté lekci emailového kurzu hubnutí si řekneme, proč jsou při hubnutí bílkoviny klíčové, co způsobí jejich nedostatek, ale hlavně, jaké si do svého jídelníčku zvolit.

Často se setkáváme s tím, že při snaze snížit si váhu lidé chybují. Např. tím vyřazují ze svého jídelníčku bílkoviny. Jenže právě ty hrajou při hubnutí jednu z nejdůležitějších rolí.



Proč dodávat bílkoviny?

Bílkoviny nejsou důležité jen pro svaly, ale pro správnou funkci v celého organismu. Nesmíme také zapomínat, že je na něm závislé srdce, protože i to je sval a pokud máme bílkovin ve stravě dlouhodobě málo, může být ohrožena jeho správná funkce a objevují se s tím spojené zdravotní problémy, jejichž důledky nás pak mohou provázet celý zbytek života.

Bílkoviny si tělo nedokáže samo vytvářet a je nutné je denně dodávat tělu ve správném množství!

Bílkoviny rozlišujeme živočišné a rostlinné. Ikdyž by se mohlo zdát, že mezi nimi velký rozdíl není, tělo je zcela odlišně zpracovává.

Rostlinné nebo živočišné

Živočišné
bílkoviny jsou vysoce náročné na energii při zpracování a vzniká z nich mnoho odpadu. Také obsahují i mnoho tuků. Například s každým gramem bílkovin v masných výrobcích sníte i 1,2 gramu tuku.

Zdrojem živočišných bílkovin je především maso a výrobky z něj, mléko, vejce a ryby: například kuřecí maso, šunka, jogurt, sýr apod.

Rostlinné
bílkoviny jsou téměř bez tuků a navíc s nimi tělo dostane i mnoho vitamínů, minerálů a vlákniny.

Zdrojem rostlinných bílkovin jsou například semena rostlin, luštěniny, obiloviny, ořechy a především soja a výrobky, které soju obsahují.

Soja by měla být součástí naší stravy, protože blokuje volné radikály, chrání buňky před stárnutím a různými onemocněními - obsahuje látku genistein, která je považována za univerzální protirakovinový činitel. Navíc snižuje riziko srdečních záchvatů, mrtvice, ucpávání cév a pomáhá tělu uchovávat vápník. Chcete-li ale tyto příznivé účinky sojy využít, je nutné jí mít ve svém jídelníčku každý den.

Proč v rámci hubnutí?

1) dokáží udržet hladinu glykemie v rovnováze (narozdíl od sacharidů), proto lépe udržují pocit sytosti a regulují chutě,

2) zajišťují, že při hubnutí bude tělo odbourávat skutečně jen tuk, nikoli svaly či vodu a úbytek pak bude stabilní a nebude docházet k jo-jo efektu.

Chcete-li si tedy zdravě a dlouhodobě upravit váhu, měl by Váš jídelníček obsahovat správné množství rostlinných i živočišných bílkovin, ve správném poměru a v průběhu celého dne!

Další zajímavé informace o tomto tématu si můžete také přečíst v článku Hubnutí bez bílkovin = jo-jo efekt


V dalším díle vyvrátíme další častý omyl redukčních jídelníčků - vynechávání příloh a pečiva! A když už mluvíme o pečivu, opravdu věříte, že tmavé (celozrnné či vícezrnné) pečivo je dietnější než světlé? Vše už v příštím díle.