Kurz hubnutí #8 - Jak glykemický index ovlivňuje hlad

Ve osmé části emailového kurzu hubnutí se zaměříme na častou chybu všech, kteří se snaží zhubnout, to hlad.

Hlad je vždy Váš nepřítel a je jedno, zda si jen váhu udržujete nebo se snažíte zhubnout! Každý hlad zpomaluje metabolismus a tím nejen zpomaluje hubnutí, ale bohužel v závěru vede k jo-jo efektu.



Co je vlastně glykemický index?

Glykemický index (zkratka GI) je veličina, která vyjadřuje rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny.

Vychází tedy z toho, že glukóza má glykemický index roven 100.

Například celozrnný chléb má GI = 65, takže glukóza obsažená v celozrnném chlebu je tělem využita přibližně za 2x delší dobu než glukóza v čistém stavu.

Glykemický index ovlivňuje mnoho faktorů, jako je obsah vlákniny (viz Kurz hubnutí sedm), postup přípravy, délka vaření dané potraviny apod.

Ikdyž je někdy glykemický index užíván jako indikátor míry uvolňování inzulínu do krve, některé potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují mnoho inzulínu. V tomto případě je lépe brát v úvahu tzv. inzulínový index.

Nízký, střední, vysoký ...

Potraviny s nízkým GI (tedy menším než 55) zvedají hladinu glykemie po jídle velmi pomalu. Jsou tedy vhodné hlavně pro diabetiky a v rámci redukční diety. Patří sem například většina ovoce a zeleniny, ořechy, tmavá rýže, fruktóza, tmavý chléb a pečivo ...

Potraviny se středním GI (tedy 56-69) zvedají hladinu glykemie po jídle středně rychle. Do těchto potravin se řadí například sušenky, sladké tyčinky (typu Snickers apod.), sacharóza, velmi sladké ovoce, celozrnné pečivo, zmrzlina ...

Potraviny s vysokým GI (tedy nad 70) zvedají hladinu glykemie po jídle velmi rychle a jsou proto nevhodné hlavně pro diabetiky. Sem řadíme cornflakes, vařené brambory, med, burizony, chipsy, glukózu, pivo ...

Jak souvisí hlad s glykemickým indexem?

V rámci dietního jídelníčku je vhodné vybírat potraviny s nízkým a středním GI. Nejvhodnější je v rámci dne tyto potraviny kombinovat a tím hladu zamezit.

A co je to vlastně hlad? Je to potřeba těla, tělo žádá výživu. Když se dobře najíte, ale jedli jste jídlo bez mikroživin, pocit hladu se rychle vrátí a objevují se chutě.

Pokud silou vůle hlad překonáte, snížíte dávku kalorií, ale i mikroživin. Tělo se dostane do stavu velkého nedostatku mikroživin, navíc se hromadí odpad uvolněný z tukových tkaniv a ukládá se v ledvinách, dojde k výkyvům krevního tlaku a poruchám funkce různých systémů těla.

Zdravé hubnutí znamená dostat do těla všechny potřebné živiny ve správném poměru a ve využitelné formě, tím pravidelně čistit tělo od odpadových produktů a současně snížit přívod kalorií. Tak dosáhneme neuvěřitelného výsledku ideální úrovně hmotnosti a celkového zdravotního stavu.

Podrobnější seznam hodnot GI na www.glycemicindex.com

V dalším díle si ukážeme, proč snídat, co by taková snídaně měla obsahovat a jako bonus od nás dostanete zajímavé (a chutné) tipy ...