Kurz hubnutí #7 - Vláknitá vláknina

V sedmé lekci emailového kurzu hubnutí se zaměříme na téma, které je klíčové nejen v rámci redukce váhy, ale samozřejmě pro zdraví celkově.

V minulosti lidé vláknině nepřipisovali žádný význam (možná i proto, že jí měli vždy dostatek vzhledem k jídelníčku plného luštěnin). Dnes víme, že je stejně důležitá jako všechny živiny, ačkoliv sama živinou není.



Proč jí do jídelníčku zařadit?

Vláknina se nachází jen v rostlinné stravě a upravováním se ničí. Potraviny s obsahem vlákniny jsou navíc zdrojem vitamínů a minerálů, rostlinných bílkovin, rostlinných tuků a jiných důležitých látek.

Denně bychom měli zkonzumovat 60 gramů vlákniny a my jí sníme sotva 20 gramů.

Vláknina absorbuje tuky, zlepšuje trávení, odlehčuje játrům, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.

Chrání před onemocněním žlučníku a vznikem cukrovky, aterosklerózy, hemeroidů a křečových žil. Ulehčuje vstřebávání živin a zlepšuje vylučování odpadu zlepšením stolice.

Pokud ve vaší stravě bylo málo vlákniny, může vám zvýšení jejího množství vyvolat pocit nafukování a plnosti břicha.

Rozpustná nebo nerozpustná?

Rozpustná se rozpouští ve vodě, čímž vzniká viskózní substance, která zpomaluje pohyb potravy v trávicí soustavě. Tělo tedy může v klidu absorbovat nezbytné výživné látky. Současně brzdí absorpci sacharidů z tenkého střeva do krve, čímž brání kolísání hodnoty krevního cukru. Tento typ vlákniny na sebe také nabaluje ve střevech žlučové kyseliny a cholesterol, a tím snižuje kyselost žaludku. Kde je rozpustná vláknina obsažena? Zejména v kukuřici a pšenici (v podobě hemicelulózy), v jablkách, hruškách, broskvích nebo rybízu (jako pektin), v rostlinných slizech, v psylliu (jitrocelu indickém), v čekance, česneku, artyčoku (jako inulin).

Nerozpustná dobře absorbuje vodu, ale nerozpouští se v ní. Změkčuje stolici, a tím udržuje obsah střev v pohybu. Následkem pak je ideální pravidelné vyprazdňování. Nerozpustná vláknina rovněž vyplavuje z těla obávané karcinogeny, žlučové kyseliny a nebezpečný cholesterol. Tuto vlákninu získáme zvláště z brukvovité a kořenové zeleniny (celulóza) nebo z dřevnaté mrkve, kedlubny, ředkviček (lignin).

Proč jí mít dostatek při hubnutí?

Vláknina sama o sobě nemá žádnou výživovou hodnotu, ale jak už víme, hraje velmi důležitou úlohu v udržování dobrého zdravotního stavu, tedy i štíhlé linie. Máte-li nadváhu, ztratíte na váze současně se zvýšením podílu vlákniny ve vašem stravování. Protože jídla s vlákninou se dostávají pomaleji ze žaludku do střev, pocit hladu se dostaví později, takže sníme méně. Navíc se vstřebá méně tuků a tedy i méně kalorií z nich. Je tedy jasné, že konzumace dostatečného množství vlákniny je pro naše zdraví nezbytná a stejně tak je nezbytnou součástí každé redukční kúry.

Chcete-li si tedy zdravě a dlouhodobě upravit váhu, měl by Váš jídelníček obsahovat správné množství rozpustné i nerozpustné vlákniny, ve správném poměru a v průběhu celého dne!

V dalším díle si řekneme, co s naším metabolismem udělá hlad, proč se mu vyhýbat a proč, když hladovíte, nikdy trvale nezhubnete!