Zázvor v roli favorita


Přírodní účinky

Zázvor nám pomůže zbavit se bolesti v krku, nachlazení či rýmy, pomůže od zimnice, svalové únavy či bolestí kloubů (stačí do polévkové lžíce rostlinného oleje přidat jednu kapku zázvorové silice a směs vetřít). zázvor

Stejný aromaterapeutický olej můžeme použít na uvolnění břišních křečí, střevní koliky a bolestí břicha.

Pokud Vás sužují poruchy krevního oběhu (studené nohy a ruce), naložte se do zázvoru! Do jednoho decilitru mléka přidejte tři kapky zázvorové silice, dobře promíchejte a nalijte do napuštěné vany.

V posilující a prohřívající lázni o teplotě vody 37-38 stupňů setrvejte 10-15 minut a poté hned do teplé postele.

Opora pro psychiku

Zázvorové aroma funguje i jako stimulující tonikum na naši psychiku, kterou vzpruží při nervovém vyčerpání.

Zvyšuje také rozhodnost, podněcuje iniciativu a činnost od plánů k samotnému cíli.

To jistě ocení osoby, jež mají i přes dobré záměry sklon otálet a čekat, až je pobídnou druzí.

Hřejivá vůně pomáhá "odvát" z našeho mozku zimní depresi a je užitečná v boji proti SAD (sezónní afektivní porucha - deprese způsobená nedostatkem světla v kombinaci s dalšími stresovými faktory).

Všestrannost zázvoru


Cestování bez nevolnosti

Zatímco někteří klidé se plaví na lodích, cestují autem nebo autobusem bez potíží, jiným se zvedá žaludek, omdlévají a zvracejí.

Cestovní nevolnosti je způsobena přecitlivělostí vnitřního ucha, které vnímá rovnováhu těla a následně pak ovlivňuje žaludek.

Stačí však užívat dva dny před cestou sušený extrakt ze zázvoru (v podobě kapslí) a pokračovat, dokud Vaše jízda neskončí.

Před odjezdem také můžete popíjet zázvorový čaj, eventuálně si ho připravit sebou na celý průběh cesty.

Ovšem na rozdíl od nálevu mají kapsle daleko výraznější účinky.

Zázvor v rukou kuchaře

Nastrouhaný nebo čerstvě nasekaný oddenek se používá na polévky, dušená masa a pokrmy z ryb a zeleniny. Často se kombinuje s medem a sójovou omáčkou. zázvor

Marinovaný zázvor je nezbytný v japonské kuchyni. Podává se se sushi, sashimi, orientálními nudlemi anebo tempurou.

Kandovaný zázvor přidáváme do kolářů, sušenek a dezertů. Lahodnou kombinaci tvoří se šlehačkou.

Sušený mletý zázvor je nejlepší do perníků, cukrovinek, pudinků a dezertů. Výborně doplňuje reveň a jablka.

Kromě pokrmů si také můžeme vychutnat zázvorový čaj, limonádu nebo pivo.

Další zajímavé informace o bylinkách najdete také v článku Bylinky a jejich léčebné účinky I. část a Bylinky a jejich léčebné účinky II. část