Zrádné dioxiny

Jednou za pár let vypukne ve světě dioxinová aféra. Chemické látky, s nimiž se pojí slovo karcionogenní, totiž pochopitelně lidi vždycky znervózní. Ale jak moc jsou dioxiny doopravdy nebezpečné?

Odpověď je jednoduchá - jsou nebezpečné opravdu hodně! Dioxiny - resp. několik látek ze skupiny dioxinů - patří mezi nejnebezpečnější chemikálie, u nichž je prokázaný zhoubný vliv na člověka.

Do prostředí se dostávají především v důsledku lidské činnosti: vznikají například při tavení kovů, chlorovém bělení papíru, ve spalovnách nebo při výrobě některých herbicidů a pesticidů.

Šířit se ale mohou i z nesprávně zlikvidovaného odpadu, často například z nesprávně zpracovaných průmyslových olejů.

Zákeřnost dioxinů spočívá v tom, že je lidské tělo prakticky neumí vyloučit. Tyto látky se tudíž v organismu - konkrétně v tuku - ukládají, a když jejich množství překročí uričtou hranici, začnou být velmi nebezpečné.

Stanovena je bezpečná hranice, kterou člověk může denně do těla dostat. Jsou to 1-4 pikogramy TCDD (to je nejnebezpečnější z dioxinů).

Co můžeme udělat sami?

Pokud se chcete před dioxiny chránit, zcela v bezpečí zřejmě nebudete nikdy a nikde. Státní zdravotní ústav nicméně formuloval pravidla, jejichž dodržování může rizika o něco snížit.

1. Chovat se tak, aby se co nejvíce snížila možnost ukládání látek s dioxinovým efektem v těle - omezení konzumace živočišných tuků a zvýšená konzumace zeleniny

2. I životospráva je značně důležitá. Přibližný poločas vylučování látek s dioxinovým efektem z lidského těla je odhadován na 1-4 roky. Je proto potřeba zachovávat správnou životosprávu dlouhodobě. Látky s dioxinovou toxicitou se nejvíce kumulují v tuku dlouho žijících zvířat. Proto pozor při výběru masa!

3. Kojící ženy by po porodu neměly prudce hubnout. V takovém případě se totiž do mléka uvolňuje mnohem více látek s dioxinovým efektem než při přirozeném pozvolném snižování hmotnosti.

4. V případě vlastní produkce potravin je velmi důležité cílevědomě chránit produkční prostředí před kontaminací. Pokud si pěstujete potraviny sami a budete mít prostředí kontaminované, hrozí Vám zvýšená expozice dioxinů.

5. Nezapomeňte, že i spalovací procesy jsou zdrojem produkce dixodinů. Vyhýbejte se spalování odpadů, kouření, omezte pobyt na místech zamořených výfukovými plyny či kouřem z topenišť.

Pokud chcete mít zdravě sestavený jídelníček, ale nevíte, jak začít, poraďte se s odborníkem na výživu a hubnutí zcela zdarma!

Dietní jídelníček na míru

Kompletní individuální stravovací plán od výživových poradců do 24 hodin. Zhubněte bez jo-jo efektu až 5 kg měsíčně!

Žádné doplňky stravy, jídelníček jen za použití běžných potravin.

Více na: Můj dietní plán

ZDARMA

emailový kurz zdravého hubnutí

e-book ke stažení zdarma

kalorické tabulky zdarma

Více na: Zdarma pro Vás

Online poradna

Nejčastější dotazy klientů nebo zaslat anonymně dotaz

Více zde

Pro skeptiky - Naši klienti

Přečtěte si nejen příběhy našich klientů + navíc ...

Více: Proč výmluvy nefungují